Fietsen

Italië is een land van fietsliefhebbers. Wielerrondes als de Giro d’Italia en Milaan - Sanremo zijn ongekend populair en wielrenner is een veel beoefende sport. Ook mountainbiken is een populair tijdverdrijf. De laatste jaren is, hoewel je dat in een bergachtige omgeving misschien niet zou verwachten, het recreatieve fietsen in opkomst.

Terug naar te doen en te zien

zicht op nervia Dolceacqua 2.jpg

Door het dal van de Nervia

De weg door het Nerviadal loopt geleidelijk omhoog waardoor deze goed te fietsen is, ook voor recreatieve fietsers. De meer sportieve fietsers (of fietsers met een electrische fiets) bereiken ook de dorpen in de zijdalen eenvoudig via de weg.

Nervia vallei
Nervia fietspad 2.jpg

Nervia fietspad

Vanaf de kust bij Camporosso is het dorp Dolceacqua te bereiken via een fietspad langs de Nervia. Het fietspad loopt parallel aan de rivier, op verschillende hoogtes, en levert fraaie uitzichten op.

Fietsen langs de oude spoorlijn

Nadat het traject van de spoorlijn langs de kust van de Bloemenrivièra werd verlegd bleef de oude spoorlijn liggen. Op het traject tussen Ospedaletti en San Lorenzo al Mare werd een fietspad aangelegd. Deze ‘Pista ciclabile del Ponente Ligure’ heeft een lengte van ongeveer 24 kilometer. Overal langs dit traject is het mogelijk om fietsen te huren, in alle soorten en maten. Inclusief fietsen met kinderzitjes. Ook  speciale fietsen zoals 4 persoons fietsen en rollerskates worden verhuurd.

Het fietspad passeert onder andere Sanremo, Arma di Taggia en Santo Stefano al Mare. Het komt langs de oude treinstations en biedt grotendeels uitzicht over zee.

fietspad kust 1.JPG

Door de spoortunnel

Het meest spectaculaire deel van het fietspad over de oude spoorlijn is misschien wel de tunnel tussen Ospedaletti en Sanremo. Door de hele spoortunnel geven foto’s de geschiedenis van de wielerklassieker Milaan - Sanremo weer.

Fietstips - door de Nervia vallei en langs de kust

Tip 1 Fietsen langs de Nervia
Het fietspad langs de Nervia begint bij Dolceacqua: vanaf de hoofdweg via de autobrug de Nervia oversteken, richting de parkeerplaatsen. Na de brug rechtsaf en de weg volgen. Deze gaat over in de pista ciclabile. Let op: er zijn stukken waar het pad deel is van een weg die ook door auto's wordt gebruikt (bewoners).

Tip 2 Fietsen langs de boulevard
Vanaf het fietspad langs de Nervia kan doorgefietst worden tot de zee. De Via Aurelia oversteken bij Camporosso mare, onder het tunneltje door naar de boulevard. Vanaf hier kan tot en met Bordighera langs de boulevard gefietst worden.
Fietsen naar Ventimiglia kan door na het tunneltje via de brug opnieuw de Nervia oversteken.

Tip 3 Het fietspad langs de oude spoorlijn
Het fietspad langs de oude spoorlijn begint bij Ospedaletti. Hier is voldoende parkeergelegenheid voor wie met de fietsendrager komt en er kunnen fietsen gehuurd worden. Vanaf Ospedaletti kom je door de spoortunnel.
Ook starten vanaf Sanremo is een goede optie; voldoende parkeergelegenheid, huurmogelijkheden van alle mogelijke soorten fietsen. Dan een korte route kiezen naar Ospedaletti (door de tunnel) of een langere tocht maken richting San Lorenzo al Mare.