Andrà tutto bene

bougainville.JPG

Italië heeft een heerlijk klimaat. De Italiaanse keuken is onovertroffen. De zee is er zo veel blauwer dan bij ons, palmbomen en cactussen groeien en bloeien overal. En had mijn oma een bougainville in een potje op de vensterbank, hier groeien ze per vierkante meter langs de muren…..

Maar waar zit de aantrekkingskracht van het land nog meer in?

Een paar jaar geleden vroeg één van de gasten op de camping of ik kon zeggen wat volgens mij het grootste verschil is tussen Nederlanders en Italianen.

Terwijl ik nog over die vraag liep te filosoferen sprak ik een buurvrouw uit het dorp. Zij is geboren en getogen in Engeland, getrouwd met een Italiaan en ze runt al meer dan 20 jaar een B&B. “Wat is er gebeurd met de Nederlanders?”, vroeg ze mij, “Nederlanders waren altijd zo relaxed. Waar is dat gebleven?” En ondersteund met goed ingeburgerd Italiaans drama kreeg ik de voorbeelden te horen van een aantal recente ervaringen met Nederlanders. Veel van die ervaringen hadden te maken met haast. En als er iets is wat in Italië niet werkt…..

En misschien ligt daar wel het grootste verschil. Nederlanders zijn snel en efficiënt. Prachtige eigenschappen waarmee je veel voor elkaar krijgt!

DSC_2137.JPG

Een Nederlander drinkt zijn koffie bij de computer en werkt door. Terwijl een Italiaan die zijn koffie drinkt, zijn koffie drinkt. Misschien wel staand aan de bar, op het oog haastig pratend en gesticulerend, maar de eventuele klanten die staan te wachten mogen blijven wachten. Als het tijd is voor koffie, is het tijd voor koffie. En die koffie drink je dan bij het café om de hoek.

Een Italiaanse klant wacht. Moppert, maar accepteert. Leg dat maar eens uit aan een wachtende Nederlander. De lat in Nederland ligt hoog, de maatschappij is snel en maakbaar.

Met een klap die doortrilde door de hele wereld sloeg begin 2020 het COVID-19 virus toe. We zagen het drama zich in Italië voltrekken. Maar we zagen ook hoe er vanaf de balkons gezongen werd, muziek gemaakt en gedanst. De Italiaanse levensvreugde die ons via het internet bereikte spatte van het scherm. Overal in het land schilderden de kinderen regenbogen en het motto werd ‘Andrà tutto bene’ - alles komt goed.

Niet veel later kwam de Nederlandse maatschappij met een noodstop stil te staan. In die gedwongen stilstand ontstonden de mooiste initiatieven. Veel mensen hervonden een stuk rust en herontdekten kwaliteit van leven.

Andra tutto bene 1.jpeg

Is dat wat ons zo naar Italië trekt?
De Italiaanse levenslust, het aangeboren vermogen van de Italianen om te zijn. Koffie drinkend, uitgebreid de tijd nemend om gezamenlijk te eten, nu even geen haast, morgen is er weer een dag.

Andrà tutto bene.