De zee en de kust

Riviera di Ponente

De Bloemenrivièra, Riviera dei Fiori, is een deel van de westelijke Italiaanse Rivièra. Om precies te zijn loopt de Riviera dei Fiori tot de landpunt bij Marina di Andora. Hier begint de Palmenrivièra, de Riviera delle Palme. Deze loopt tot Genua.

De Bloemenrivièra en Palmenrivièra vormen samen de Riviera di Ponente. Na Genua spreken we van de Rivièra di Levante. Van Genova met de Golfo di Genova tot aan Toscane heten de kusten achtereenvolgens Golfo Paradiso, Golfo del Tigullio en Cinque Terre met de Golfo dei Poeti.

Stuk voor stuk namen die doen dromen van vakanties met blauwe zee, grillige rotspartijen, warme stranden en pittoreske stadjes.

zeezicht.jpg

Zee en bergen

Een unieke combinatie, kenmerkend voor Ligurië.

Strand met uitzicht

Het landschap van Ligurië biedt een unieke combinatie van bergen en zee. Zitten aan het strand met uitzicht op bergen. Aan de ene kant alle mogelijke tinten blauw en aan de andere kant ontelbare tinten groen.

Langs de kust zijn er veel kiezelstranden te vinden, vaak langs de boulevards van de kustplaatsen. Maar er zijn ook zandstranden en rotspartijen. Langs de rotsen kan er goed gesnorkeld worden.

Balzi Rossi5.jpg

Bijzondere plekjes

Met een beetje moeite kunnen mooie plekjes gevonden worden om te zwemmen. Zoals bij inhammen en rotspartijen.

Verschillende soorten stranden

De meeste stranden zijn eenvoudig te bereiken via de aangrenzende boulevards. Hier is veelal ook parkeergelegenheid te vinden. Net als restaurants en cafés. Overal langs het strand zijn douches aangebracht om het zoute water na het zwemmen af te spoelen.

Langs de kustweg vanaf de Franse grens bij Menton is het op verschillende plekken mogelijk om via smalle toegangspaden de rotsen bij de zee te bereiken. Tot en met Bordighera is het grootste deel van het strand openbaar. Slechts hier en daar zijn er stukjes privéstrand, behorend bij hotels of in de handen van uitbaters die ligbedjes en parasols verhuren. Rondom Sanremo zijn er veel van dit soort private stranden.

Er zijn meerdere hondenstranden langs de Bloemenrivièra. Niet alleen zijn honden hier welkom, er zijn vaak ook voorzieningen zoals schaduwplekken en speciale douches. Hondenstranden zijn te vinden bij Ventimiglia, Vallecrosia, Bordighera, Ospedaletti en in de buurt van Sanremo.

superblauwe zee.jpg

Bandiera Blu

Veel van de stranden langs de Bloemenrivièra dragen het internationale keurmerk 'Bandiera Blu'. Stranden waar de blauwe vlag wappert voldoen aan een aantal criteria, met niet in de laatste plaats de goede kwaliteit van het water.