De zee en de kust

Riviera di Ponente

De Bloemenrivièra, Riviera dei Fiori, is een deel van de westelijke Italiaanse Rivièra. Om precies te zijn loopt de Riviera dei Fiori tot de landpunt bij Marina di Andora. Hier begint de Palmenrivièra, de Riviera delle Palme. Deze loopt tot Genua.

De Bloemenrivièra en Palmenrivièra vormen samen de Riviera di Ponente. Na Genua spreken we van de Rivièra di Levante. Van Genova met de Golfo di Genova tot aan Toscane heten de kusten achtereenvolgens Golfo Paradiso, Golfo del Tigullio en Cinque Terre met de Golfo dei Poeti.

Stuk voor stuk namen die doen dromen van vakanties met blauwe zee, grillige rotspartijen, warme stranden en pittoreske stadjes.
Ligurië biedt een unieke combinatie van bergen en zee. Zitten aan het strand met uitzicht op het berglandschap. Aan de ene kant het spectaculaire blauw, aan de andere kant alle mogelijke tinten groen.  

isolabella-226.jpg

Bandiera Blu

Veel van de stranden langs de Bloemenrivièra dragen het internationale keurmerk 'Bandiera Blu'. Stranden waar de blauwe vlag wappert staan garant voor een goede kwaliteit van het water.

Verschillende soorten stranden

Van Ventimiglia tot en met Bordighera is het grootste deel van het strand openbaar toegankelijk. Slechts hier en daar zijn er stukjes privéstrand, behorend bij hotels of uitbaters van strandtenten die ligbedjes en parasols verhuren. Bij Sanremo zijn er veel van dit soort private stranden. De meeste stranden zijn kiezelstranden. Zandstranden zijn o.a. te vinden bij San Lorenzo al Mare, Alassio en Calandre bij Ventimiglia.

De stranden zijn eenvoudig te bereiken via de aangrenzende boulevards. Hier is veelal ook parkeergelegenheid. Ook restaurants en cafés zijn langs de boulevards of direct aan het strand te vinden. Overal langs het strand zijn douches om het zoute water na het zwemmen af te spoelen.

hondendouche  (1).jpg

Met de hond naar het strand

Langs de Bloemenrivièra zijn een aantal speciale hondenstranden. Honden zijn niet alleen welkom, er zijn vaak speciale voorzieningen zoals schaduwplekken en hondendouches.

Hondenstranden


Tip 1  Vallecrosia
Vlak bij Camping Vallecrosia is een hondenstrand te vinden. 
Vanaf de hoofdweg (SS1 Via Aurelia) borden 'Mare' volgen. Parkeergelegenheid bij de boulevard.

Tip 2  Bordighera
Op de grens van Vallecrosia en Bordighera ligt het hondenstrand van Bordighera, vlakbij Wharariki Beach langs de Lungomare Argentina. Ook hier parkeren langs de boulevard. Volg vanaf de hoofdweg (SS1 Via Aurelia) de borden 'Mare'. 

Tip 3 Ventimiglia
Het hondenstrand van Ventimiglia is te vinden bij het punt waar de rivier de Roia in zee uitstroomt. 
Parkeren aan de boulevard, rond het park of op één van de parkeerplaatsen langs de boulevard.

parcheggio a pagamento.jpg

Parkeren bij zee

Langs de kust kan niet overal vrij geparkeerd worden. Betaald parkeren is herkenbaar aan de blauwe lijnen. Er zijn parkeermeters, of parkeerkaarten worden verkocht bij een bar of Tabacchi.

deelfiets 2.jpg

Deelfietsen en steps

In Bordighera, Vallecrosia, Camporosso en Ventimiglia tot en met Dolceacqua in het achterland kan gebruik gemaakt worden van deelfietsen en elektrische steps. Zowel inwoners als toeristen kunnen via een app gebruik maken van de service.  
Bij Camping delle Rose in Isolabona worden elektrische fietsen verhuurd. 

Fiets huren