Balzi Rossi

Vlak bij de grensovergang met Frankrijk vind je de Balzi Rossi. Dit geheel van rotsen, spelonken, inhammen en grotten langs de rand van de zee bood in de prehistorie bescherming aan de oudste bewoners van het gebied. Nu bevolken zon en zeeliefhebbers de rotsen.

De bijzondere rotsformaties lopen door in het water. Zo vormen ze de mooiste baaien. Het is een goede plek om te snorkelen. In het heldere water kun je vissen, garnalen, krabben, zee-egels en octopussen zien.

prehistorie grotten.JPG

'Rode sprongen'

Het gebied ontleent zijn naam aan de rode kleur van de overhangende rotsen. Balzi Rossi betekent letterlijk rode sprongen. 

Sentiero langs de kust

Vanaf de kleine parkeerplaats langs de kustweg, vanuit richting Frankrijk vlak voor de tunnel, kun je lopend verder richting het prehistorisch museum Balzi Rossi. Iets verderop gaat een smal wandelpad (sentiero) verder langs de zee. Vanaf dit pad zijn er verschillende plekken waar je naar de rotsen af kunt dalen om te zwemmen.

Wanneer je het pad verder volgt kom je bij het strand van de Baia Beniamin. Je kunt hier ook omhoog. Een deel van het pad gaat tussen de kassen van de kwekerij Cactus di Grimaldi door. 

Balzi Rossi 8.jpg

Spectaculaire golven

Balzi Rossi levert op stormachtige dagen spectaculaire geologische verschijnselen. De golven slaan met grote kracht stuk op de rotsen. Op sommige plekken wordt het water in de spelonken onder de rotsen gezogen waarna het als een geiser metershoog de lucht in spuit.

Het 'strand van de eieren' 

De kleine natuurlijke baai aan het begin van het kustpad heeft een ondergrond van afgeronde witte stenen gekregen. Deze zien er uit als eieren wat de naam van het strandje verklaard; uova betekent eieren. Het is verboden om de bijzondere stenen mee te nemen.

Buiten de zomermaanden is het strandje vrij toegankelijk. Van mei tot september is hier een visrestaurant dat bedjes en parasols verhuurt. Een perfecte plek voor een luxueuze verwendag. 

Sentiero kust 3.jpg

Spiaggia delle Uova

De witte stenen, het blauwe water, de rode rotsen en de groene planten. Het Spiaggia delle Uova is een lust voor het oog.

Prehistorisch Museum

In de grotten bij de Balzi Rossi zijn overblijfselen gevonden van prehistorische mensen. Het gebied hoort bij de vroegst bewoonde gebieden van Europa. Onderzoek heeft aangetoond dat de bewoning terug gaat tot meer dan 200.000 jaar voor Christus. In de grotten zijn graven gevonden van mensen die hier zo'n 240.000 jaar geleden leefden. De vele fossiele resten en objecten zoals kunstvoorwerpen en werktuigen hebben de onderzoekers een schat aan informatie opgeleverd. 

De zeer zeldzame overblijfselen worden tentoongesteld in het hier aanwezige Museo Preistorico, samen met vele andere archeologische vondsten.