Bergen en valleien

Het achterland van de bloemen riviera

Het achterland van de Bloemenrivièra kenmerkt zich door het samenspel van bergen en zee. De uitlopers van de Mediterrane Alpen lopen hier helemaal door tot aan de Middellandse Zeekust. Niet ver van de grens met Frankrijk lopen de bergen zelfs helemaal door tot in de zee zonder dat er sprake is van een stukje vlak land. Dankzij de elkaar kruisende bergwanden is hier een landschap van valleien ontstaan, in alle richtingen. De voornaamste valleien lopen van zuid naar noord, van de zee in de richting van de bergen. Iedere vallei heeft zijn eigen afwatering (‘torrente’) of rivier (‘fiume’).

DSCN0986.JPG

Paden en wegen verkennen

Wie zich laat verleiden om de hoofdwegen door deze valleien te verlaten om de afslaande bergwegen te onderzoeken, kan vele kanten uit. Naast de verharde wegen die naar de dorpen leiden, doorkruisen vele onverharde wegen en paden het landschap. Geschikt voor wandelaars, wielrenners of mountainbikers en voor motoren.

Dorpen en terrassen

Rondom de dorpen liggen de moestuinen en verderop in de heuvels de landbouwgronden.
Landbouw op met muren verstevigde terrassen is typerend voor Ligurië. Met name olijfbomen, wijndruiven en verschillende soorten bloemen en planten behoren tot de verbouwde gewassen.

Verspreid over de terrassen zijn overal de boerenschuren zichtbaar. Zo’n ‘rustico’, gebouwd van ruwe steen en met dezelfde rode pannendaken als de huizen in de dorpen, ziet er uit als een klein huis. Zij hadden niet alleen een functie als opslag van het gereedschap maar boden tevens een eet, slaap en leefplek voor de boeren. In die zin waren het werkelijk kleine huizen; een plek om te verblijven als er lange werkdagen gemaakt werden op het land en het huis in het dorp op te grote afstand lag om daar steeds naar terug te keren.

35.JPG

Landbouw op terrassen

Typerend voor Ligurië; stenen muren verstevigen de terrassen en creeëren zo landbouwgrond.

Valleien in het achterland van de Bloemenrivièra

De voornaamste valleien in het meest westelijk deel van de Bloemenrivièra zijn, van west naar oost, de Roia Vallei, de Nervia vallei en de Argentina Vallei. Gevolgd door de vallei van de Verbone en de Armea vallei, ten oosten van Sanremo.

dorpjes 2.jpeg

Dorpjes uitgestrooid in het landschap

Overal is de natuur dichtbij. Het mediterrane klimaat zorgt voor een rijke flora en fauna. Oude tijden lijken te herleven in de verschillende eeuwenoude dorpen. Kleine vestingsteden zijn het, die dankzij de typerende opeengestapelde bouw ogen als een kasteel. Ze liggen als door een reuzenhand uitgestrooid in landschap.

Dorpen en steden