De Verbone vallei en de Armea vallei

De torrente Verbone (ook bekend als Crosia) mondt uit bij de moderne badplaats Vallecrosia, tussen Ventimiglia en Bordighera. Ook hier leidt de weg door de vallei langs oude dorpjes en de typisch Ligurische terrassen met hier voornamelijk olijfgaarden en wijngaarden maar ook rozenteelt. Als eerste komt de weg langs het oude deel van Vallecrosia, Vallecrosia Alta. Zoals de naam aangeeft is dit hoger gelegen in de vallei. Net als in de andere valleien stijgt ook hier de weg voortdurend.

San Biagio della Cima, iets verderop, is gebouwd op de ruïnes van een Romeinse nederzetting. Deze lag op een kruispunt van verschillende (ezel)paden die de nederzettingen in het gebied met elkaar verbinden. Ook hier veel olijven en wijnbouw op de terrassen. Net als bij het halverwege de vallei gelegen dorp Soldano. Hier, op bij dit op een strategische positie gelegen dorp, net als overal in dit eerste deel van de vallei, naast rozen ook mimosa en siergroen.

Nu gaat de route het karakter van een bergweg krijgen met een groter stijgingspercentage en haarspeldbochten. Zo eindigt de weg door deze vallei bij het op een bergkam gelegen Perinaldo. Naast zijn sterrenwacht staat Perinaldo bekend om de verbouw van artisjokken.

Perinaldo2.jpg

Perinaldo

Met uitzicht naar de zee en naar de bergen.

 

Perinaldo en Baiardo

Vanaf Perinaldo is het mogelijk om aan de andere kant van de berg af te dalen en opnieuw te stijgen in de richting van Apricale en vervolgens af te buigen naar Isolabona of verder te klimmen naar Baiardo. Een hoog gelegen bergweg door dichte bossen leidt naar San Romolo. Hier vandaan is het mogelijk om af te dalen naar de kust waarbij de hoofdweg naar San Remo gaat.

Baiardo is ook bereikbaar via de Armea vallei, ten oosten van San Remo. Net als overal in Liguria loopt de weg door de snel aan hoogte winnende bergen. In tegenstelling echter tot de weg door de Nervia vallei, stijgt de weg hier snel mee. Eerst langs het middeleeuwse Ceriana om tenslotte uit te komen bij het op maar liefst 900 meter hoog gelegen Baiardo. Op het hoogste punt van Baiardo was ooit een druïden heiligdom. Naast de overblijfselen van de San Nicolo kerk is een terras welke spectaculaire uitzichten over de Mediterrane Alpen biedt.

Baiardo uitzichtpunt.jpg

Baiardo

Het uitzichtpunt bij Baiardo naast de overblijfselen van de Nicolaaskerk, gebouwd op een druïdenheiligdom.

 

Via Apricale naar de Nervia vallei

Vanuit Baiardo zijn verschillende valleien bereikbaar. De weg naar de Nervia vallei gaat via Apricale. Dit dorp is geclassificeerd als één van de mooiste burchtdorpen van Italië. Via Isolabona wordt de Nervia vallei bereikt.

Apricale5.jpg

Apricale

Eén van de mooiste burchtdorpjes in Italië.