Dorpen en steden

De steden van de Bloemenrivièra liggen langs de kust. Hier is het land vlak genoeg voor intensieve bebouwing. Op sommige stukken lopen de plaatsen in elkaar over, zoals bij Ventimiglia. De stad Ventimiglia gaat daar nagenoeg naadloos over in Camporosso Mare, Vallecrosia en Bordighera. Veel van de oude kernen van deze plaatsen liggen hoger, in de heuvels.

Deze oude kernen zijn meestal versterkte plaatsen. Net als de in de bergen gelegen dorpen. Het zijn oude vestingstadjes waarin de huizen met de dikke muren op elkaar gestapeld lijken. Verbonden door een wirwar aan smalle stegen, zich openend naar de pleinen waar een groot deel van het sociale leven zich afspeelt.

CastelVittorio3.jpg

Versterkte plaatsen

De dorpen in het achterland zijn versterkte plaatsen. Net als de, hoger gelegen, oude kernen van de steden langs de kust.
Kleine vestingsteden, bestand tegen vroegere aanvallers en tegen de tand des tijds - vrijwel allemaal zijn ze in originele staat behouden gebleven.

Middeleeuwse "forensen"

Door de bouw als versterkte vestingplaatsen, boden de dorpen bescherming aan de inwoners. De huizen staan dicht op elkaar en vormen zo met hun dikke muren een burcht op zich. De dorpsbewoners hebben tot op de dag van vandaag hun tuinen rondom deze stenen vestingen. Dit zijn voornamelijk groentetuinen, soms met kippen of een enkele geit.

De rest van de landerijen liggen verder weg van de dorpen. Vaak veel verder weg, verspreid over terrassen in de bergen. Tegenwoordig zijn de meeste terrassen in meerdere of mindere mate bereikbaar met een auto of ape motocarro, vroeger gingen de boeren te voet.
Daarom zijn er nog overal verspreid door de bergen stenen schuren te vinden. Beneden bood een schuur ruimte voor o.a. opslag van gereedschappen en stalruimte. Boven was een kleine leefruimte waar ook overnacht kon worden. Daarnaast was er ook meestal een vuurplaats om te kunnen koken. Zo konden lange dagen gemaakt worden op het land, zonder dagelijks uren te hoeven verliezen met heen en weer lopen naar het dorp.

sentiero wandelen.JPG

Wandelgebied

Van oudsher zijn de landerijen met elkaar en met de dorpen verbonden. Ook zijn veel dorpen onderling met elkaar verbonden via dit soort paden. Mede hierdoor is dit een aantrekkelijk wandelgebied.

Wandelen