Wandelen

Een gebied waar de bergen zo prominent aanwezig zijn, is een paradijs voor wandelliefhebbers. Al wandelend de weelderige natuur ervaren en genieten van magnifieke uitzichten.
Zowel hoog in de bergen als in de lagere uitlopers dichter bij de zee, lopen vele wandelpaden. Er zijn paden geschikt voor minder geoefende wandelaars, paden voor de meer geoefende loper en voor echte klimmers, zowel beginnend als gevorderd.

Terug naar Te doen en te zien

rotsig wandelpad.jpg

Meer of minder uitdagend

De paden in deze bergen zijn vaak smal en op sommige stukken rotsachtig. Goede schoenen zijn een vereiste. Net als het zorgen voor voldoende water en bescherming tegen de zon, zeker in het warme seizoen.

Sentieri

De Italiaanse naam voor een wandelpad is ‘sentiero’ (meervoud ‘sentieri’). Veel van de dorpen in de valleien zijn door oude ezel paden met elkaar verbonden. Bij bureaus voor toeristen informatie in de omgeving zijn gedetailleerde kaarten verkrijgbaar waarop de sentieri staan aangeven. In plaatsen waar geen toeristenbureau is zijn kaarten soms verkrijgbaar bij een Tabacchi, een krantenkiosk of in een bar.

wegwijzers.jpg

Afstand in tijd

Langs de wegen en in de dorpen worden de sentieri aangeven door bruine wegwijzers met daarop de richting en de tijd die gemiddeld nodig is om de aangeven plaats te bereiken.

Wandeltips - vanuit de Nervia vallei de bergen in

Tip 1 Passo Gouta:
In de Nervia vallei voorbij Isolabona en nog voor Pigna linksaf vanaf de SP64 de weg naar de Passo Gouta inslaan (bord volgen). In ongeveer 30 minuten omhoog rijden tot de Rifugio Goli di Gouta. Hier vandaan wandelen. Of nog een stuk verder rijden - hou rekening met slecht wegdek en uiteindelijk onverharde weg. 
De smaller wordende (asfalt)weg gaat verder richting Margheria dei Boschi. Hier loopt de weg dood en kan er gewandeld worden in het natuurgebied.
 
Tip 2 Carmo Langan:
Vanuit de Nervia vallei (SP64) Pigna voorbij en de borden volgen richting Langan (SP65).
Bij de splitsing met de SP67 naar de Colla Melosa is het wandelgebied van Carmo Langan.

Tip 3 Colle Melosa:
Vanuit de Nervia vallei (SP64) Pigna voorbij en de borden volgen richting Langan en vervolgens de SP67 richting Colle Melosa. Dit is bij de splitsing van het wandelgebied Carmo Langan. Aan het einde van de asfaltweg ligt de rifugio Franco Allavena. Hier vandaan lopen onverharde wegen verder omhoog en zijn er wandelmogelijkheden. Verder omhoog lopend kom je uit op een hoogte van rond de 2000 meter.

wandelen eenvoudig.jpg

Paden volgen

In de bergen is de tijd die nodig is om een plek te bereiken meer van belang dan de afstand in kilometers. Door het klimmen en dalen kost het volgen van bergwegen, zowel te voet als met een vervoermiddel, altijd meer tijd dan in vlakke gebieden.

Alta Via dei Monti Liguri

Veel van de paden maken deel uit van lange afstandstrajecten. Zo loopt dwars door Ligurië het traject ‘Alta via dei Monti Liguri’.

Het gehele traject van de Alta Via dei Monti Liguri loopt van Ventimiglia in het West-Ligurië tot de plaats Ceparana, niet ver van La Spezia, in het Oosten van Ligurië. Het totale traject van 440 kilometer loopt geheel door de bergen. De afstand is op te delen in 44 etappes. De kortste etappe heeft een lengte van ongeveer 5 kilometer en de langste een lengte van ongeveer 17 kilometer.

rood witte aanduiding.jpg

Rood - witte aanduidingen

De paden langs het traject van de Alta Via worden aangeduid met een rood-wit symbool en de letters AV.