Passoscio

Het dorp Pigna ligt ongeveer 6 kilometer voorbij Isolabona in de Nervia vallei. Halverwege een helling, direct te herkennen aan de karakteristieke stenen toren van de San Michele.

Omhoog lopend door het labyrint van steegjes brengt een weggetje je bij de Grotta; een in de rots uitgehouwen kapel, gewijd aan de Madonna van Lourdes. Achter de grot is een tegelafbeelding te zien van de annunciatie, de aankondiging aan Maria. Hier begint de sentiero naar de Madonna di Passoscio.

Terug naar Wandelen

La Grotta.jpg

Lourdes grot

Achter de Lourdes grot in Pigna begint de sentiero naar de Madonna di Passoscio. Het eerste deel van het pad gaat vrij steil omhoog waardoor de route al meteen fraaie uitzichten biedt. 

De legende van de Madonna di Passoscio


Dit oude pad vormde in vroeger tijden een verbinding met de Roia vallei. Daarnaast werd het pad o.a. door herders gebruikt om de bergweiden te bereiken.

Volgens de legende uit het midden van de 14e eeuw vond een herder, vanuit de bergen terugkerend naar Pigna, in de bosjes bij de locatie Passoscio een schilderijtje met een afbeelding van de annunciatie. Hij hing het thuis boven zijn bed, maar de volgende ochtend was het verdwenen. Een paar dagen later vond hij het terug op precies dezelfde plek in de bergen.

De herder liet het wonderbaarlijke schilderijtje achter bij de kerk van Sant'Antonio. Maar ook hier verdween het, om opnieuw op te duiken op de Passoscio. Het werd opgevat als een teken: op deze plek, en nergens anders, wilde de Madonna vereerd worden.

Ruderi della chiesa di SantAntonio.jpg

Chiesa Sant'Antonio

Het pad passeert de overblijfselen van de Sant'Antonio, de kerk uit de legende.
Verderop, in het bos, steek je de originele middeleeuwse brug over.

Pelgrimsoord

Op de Passoscio werd een eenvoudige kapel gebouwd om het schilderijtje onderdak te geven. Vanwege de grote toestroom van pelgrims werd deze halverwege de 17e eeuw uitgebreid tot de huidige kerk.
Velen hebben in de kerk een ex voto achtergelaten, een dankbetuiging aan de Madonna. Voor verkregen gunsten of uit dankbaarheid voor goed afgelopen ongevallen, die vaak te maken hebben met het dagelijkse (boeren)leven.  

De weg naar de kerk wordt helemaal gemarkeerd met kapelletjes. Deze vormen met elkaar een processie, beginnend bij de Annunciatie, de aankondiging van de geboorte van Jezus, en eindigend bij de kroning van Maria in de Hemel.

De processie traditie is nog steeds levend. Tweemaal per jaar, rond de viering van de geboorte van de maagd Maria (begin september) en de aankondiging (in maart - negen maanden voor Kerst), volgen de gelovigen de route om uit te komen bij de kerk.

Cappella.jpg

Processie

De processie wordt gevormd door een serie afbeeldingen die het verhaal van Christus vertellen.
Niet te verwarren met een Via Crucis, een kruisweg, die traditioneel uit 14 staties bestaat en begint bij de veroordeling van Jezus.

arrivo al santuario.jpg

Madonna di Passoscio

Van Pigna tot de kerk kan iedereen zijn eigen processie beleven.
Daarnaast is de schoonheid van de omgeving en het magistrale uitzichtpunt bij de kerk op zichzelf al de moeite van de tocht waard.

Met dank aan Maria Giovanna Casanova uit Pigna (foto's)

Terug naar Wandelen