o

Sentiero Cupeira

Vanaf Isolabona (in het Nervia dal) is een deel van de oude verbindingsweg met het verderop gelegen Pigna in ere hersteld.
Hoog boven de Nervia biedt het prachtige uitzichten op het dorp en het dal.

Het pad begint bij de burchtruïne van Isolabona en komt uit op Camping delle Rose. Van dorp tot camping is het ongeveer 45 minuten lopen. Het is deels vlak met een aantal steile stukken. Op een paar plaatsen zijn houten trappetjes en loopbruggen aangelegd.

cupeira 1.JPG

Avontuurlijk pad

Naast de fraaie uitzichten is er veel te zien langs het pad, waaronder de fraaie stenen bogen van het irrigatiesysteem.
Mede hierdoor en door de korte afstand is het een geschikt, avontuurlijk pad voor kinderen.

De oude steenoven

De grootste attractie langs het pad is de ruïne van de oude steenoven, 'cupeira' in het plaatselijk dialect.
Op deze plek werd terra cotta geproduceerd, voornamelijk voor dakpannen. De typerende halfronde vorm van de Ligurische dakpannen ontstond door de plakken warme steen te vormen op de bovenbenen van de arbeiders. 

Cupeira 7.jpeg

Cupeira

De manier waarop de ruïne van de steenoven is begroeid, overgenomen door het bos, maakt het tot een organisch geheel. Een sprookjesachtige aanblik.

cupeira 6.JPG

Tastbaar verleden

Niet ver van hier werd de aarde gevonden die gebruikt kon worden om te koken en te verwerken. Daarom werd de steenoven hier gebouwd.In feite een stukje industriële geschiedenis, midden in de natuur.

Overblijfselen van het boerenleven

Even verderop passeert het pad de overblijfselen van het boerenleven: een ingegraven antieke Ligurische pot en een deels ingestorte schuur.

Door de instorting is de bouw van de schuur goed zichtbaar. Beneden de stal en opslagruimte voor gereedschap, boven een kleine leefruimte. Dit bood de boeren de mogelijkheid te overnachten op het land, zodat in drukke tijden de tocht van en naar het dorp niet dagelijks gemaakt hoefde te worden.


cupeira 4.JPG

Uitzicht op de vallei

Het pad ligt wat hoger op de berg. Hierdoor biedt het vanuit de open plekken in het bos fraaie uitzichten op dit deel van de Nervia vallei.

Nervia vallei
Isolabona12.jpg

Burchtruïne Isolabona

De sentiero Cupeira begint bij de burchtruïne van Isolabona en verbindt het dorp rechtstreeks met Camping delle Rose. Hier is een vrij toegankelijke bar waar gepauzeerd kan worden. Campinggasten gebruiken het pad vaak in combinatie met een bezichtiging van het dorp.

Isolabona

Verder naar Apricale

Vanaf de burcht ruïne in Isolabona gaat er een wandelpad naar Apricale. In ongeveer 30 minuten bereik je het dorp. Op zeker moment komt het pad uit op de weg. Deze moet een klein stukje gevolgd worden. Vlak voor Apricale gaat het pad rechts van de weg naar beneden. Nu passeer je een aantal antieke waterbassins om tenslotte uit te komen bij de Chiesa Santa Maria degli Angeli. Vanuit hier loop je het dorp in.