Bordighera

Dankzij de beschutting van de omringende bergen heeft Bordighera een mild klimaat; het lijkt hier nooit winter te worden. Overal zijn parken met exotische bomen, struiken, cactussen, bloemen en palmbomen. De bijnaam van Bordighera is niet voor niets Regina delle Palme, koningin van de palmen. Het is een explosie van geuren en kleuren, langs het intense blauw van de zee en tegen de altijd groene achtergrond van de bergen.

Dit aantrekkelijke klimaat bracht vanaf halverwege de 19e eeuw veel buitenlanders naar de kleine kustplaats. Na de aanleg van de spoorlijn in 1887 kwam Bordighera hierdoor tot grote bloei. Welgestelde buitenlanders, met name Engelsen, lieten grote Jugendstilvilla's bouwen en uitgestrekte tuinen aanleggen. De villa's, tuinen en grote klassieke hotels uit de tijd van de Belle Epoque zijn nog steeds beeldbepalend. Het maakt Bordighera tot een badplaats die volop Italiaanse Rivièra uitstraalt.

IMG_20190729_114801.jpg

Beeldbepalende villa's

Veel van de oude hotels en villa's zijn in de afgelopen jaren opgeknapt. Zij maken de oude grandeur van Bordighera weer zichtbaar. In een aantal beeldbepalende villa's zijn musea te vinden.
 

Bordighera 1.jpg

Openbare parken

Een deel van de uitgestrekte tuinen die rondom de villa's werden aangelegd zijn tegenwoordig openbare parken. Ook op zeer warme dagen is het hier goed toeven. 

Oud Bordighera

Vanaf het standbeeld van Margherita di Savoia, langs de kustweg, kun je via het park omhoog lopen naar het oude centrum van Bordighera. Dit ligt hoog op een heuvel. Je komt via één van de drie poorten terecht in een netwerk van steegjes met talrijke doorkijkje en pleintjes. Het geel en roze van de huizen wordt afgewisseld met veel groen. Overal zijn planten; naast de voordeuren, op de terrassen, aan de gevels en in de kleine tuintjes. Het geeft het geheel een lichte indruk.

Wie het kleine historisch centrum doorkruist kan de toren van de centraal gelegen Santa Maria Maddalena kerk gebruiken als herkenningspunt. De kerk staat aan een klein plein waar, net als elders in het oude centrum, aantrekkelijke winkeltjes, barretjes, restaurants en terrassen te vinden zijn. Naast het oude centrum is een grote parkeerplaats. Maar ook als je hier de auto hebt geparkeerd is een wandeling naar beneden door het park de moeite meer dan waard. 

 

Bordighera 6.jpg

Bordighera Alta

Het hooggelegen centrum van Bordighera kom je binnen via één van de oude poorten. Vanuit de oostelijke poort kijk je uit op het verderop gelegen Ospedaletti en de punt van Capo Nero. 

  

Bordighera 3.jpg

Monumentale bomen

In het park naast het oude centrum staan een paar monumentale bomen. het zijn ficus soorten van meer dan 100 jaar oud.

Bordighera 13.jpg

Historische kanonnen

Op de heuvel bij oud Bordighera kijk je vanaf de borstwering van een voormalig kruitmagazijn uit op de haven. De kanonnen dateren van de 15e eeuw.

Beroemde villa's

Villa Margherita is zonder twijfel één van de beroemdste villa's van Bordighera. Het was het privé eigendom van Margherita van Savoie, dankzij haar huwelijk met Umberto I de eerste koningin van Italië. Deze invloedrijke vrouw was zeer populair in alle lagen van de bevolking. De villa is gebouwd op haar aanwijzingen en voorzien van voor die tijd moderne snufjes. Koningin Margherita bracht hier veel tijd door en is uiteindlijk ook in het jaar 1926 in Bordighera overleden.

Villa Margherita is tegenwoordig een museum. Niet alleen zijn er steeds wisselende tentoonstellingen te zien, het inkijkje in de privé vertrekken van de koningin levert een interessant beeld op van het leven in die tijd. Dat maakt een bezoek aan zowel de villa als de omringende tuin de moeite meer dan waard.

Niet ver van Villa Margherita is het Museum Bicknell te vinden. In deze, eveneens markante villa, is het levenswerk van Charles Bicknell te zien. De zeer veelzijdige Engelse Bicknell was niet alleen een oud predikant maar ook wiskundige, botanicus en schilder met een passie voor archeologie. Hij is de ontdekker van de beroemde prehistorische tekeningen op de Monte Bego in de Mercantour. Het museum en de bijbehorende botanische tuin is net zo gevarieerd als Bicknell zelf.  

Bordighera 16.jpg

La Regina Margherita

Het standbeeld van de eerste Italiaanse koningin staat langs de kustweg, tegenover de Capo Sant' Ampelio. Via het park kun je omhoog lopen naar het historisch centrum van Bordighera. 

Capo Sant'Ampelio

Schilderachtig Bordighera - Sentiero del Beodo

De beroemde Franse schilder Claude Monet is één van de vele kunstenaars die werd betoverd door de Italiaanse Bloemenrivièra. Vooral door de weelderige begroeiing van het landschap bij Bordighera. In een brief schreef hij dat hij "een palet van diamanten en juwelen" nodig zou hebben om het landschap te schilderen. Het landschap speelt dan ook een hoofdrol op de vele schilderijen die hij in deze omgeving heeft gemaakt. 

Het Sentiero del Beodo staat dan ook bekend als het Sentiero di Monet. Dit wandelpad begint boven het oude centrum van Bordighera. het volgt de loop van het antieke acquaduct dat het water vanuit de vallei van de Sasso naar de stad bracht. Het pad gaat door een lage tunnel en passeert de huizen, tuinen en de palmenkwekerij op de helling. Tot het punt waar het viaduct van de autostrada de vallei overspant is het pad eenvoudig begaanbaar. 

 

Beodo 11.jpg

Sentiero del Beodo 

De Sentiero del Beodo leidt vanuit Bordighera Alta het groen in. Het biedt steeds nieuwe uitzichten op de zee, de stad en de achterliggende vallei van de Sasso.

Giardino esotico Pallanca

Op de steile zandstenen rotshelling van de oude Monte Nero vulkaan heeft de familie Pallanca een duizelingwekkende hoeveelheid vetplanten en cactussen bij elkaar gebracht. Vier generaties van de familie met 100 jaar ervaring heeft een variëteit van meer dan 3000 verschillende soorten bij elkaar verzameld. Sinds 1989 is de tuin open voor het publiek. 

De kostbare collectie bevat zeldzame exemplaren van plantensoorten, waaronder een Copiapoa cactus van meer dan 300 jaar oud. Via trappen, aan alle kanten omzoomd door planten, bereik je de terrassen waar je omringd bent door stekels, pluizen, bloemen en vruchten. Ieder plekje in de tuin biedt een panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee. Overal zijn bankje en schaduwplekjes te vinden voor een rustpauze. En om te genieten van de kleuren van de aarde en de rotsen, de groen en grijstinten van de planten en de felle kleuren van de bloemen in contrast met de blauwschakeringen van de lucht en de zee. 

De Giardino esotico Pallanca is te vinden langs de kustweg van Bordighera naar Ospedaletti, direct links na de tunnel. aan de voet van de heuvel kunnen bezoekers hun eigen levende souvenir kopen, een stukje exotische tuin voor thuis. 

 

 

Pallanca 2.jpg

Giardino esotico Pallanca

In de Giardino Esotico Pallanca is één van de belangrijkste collecties vetplanten en cactussen van Europa te bewonderen. Via trappen, aangelegde paadjes en een stuk van een antiek ezelpad bereik je terrassen waar planten van over de hele wereld zijn samengebracht.

Antiekmarkt Bordighera 1.jpg

Naar de markt

Langs de boulevard van Bordighera is iedere donderdagochtend een aantrekkelijke warenmarkt. Op iedere eerste zondag van de maand is er een antiek en verzamelaarsmarkt. 

Markten