Sant'Ampelio

Vanaf Ventimiglia is de kust een aaneenschakeling van badplaatsen en strand. Hieraan komt een eind bij Bordighera, op de rotsen van Capo Sant'Ampelio. Tot dit punt werd het strand alleen onderbroken door de monding van de Nervia. Na Capo Sant'Ampelio kronkelt de kustlijn verder met apart van elkaar gelegen kustplaatsen, stranden en rotspartijen. 

Bordighera st.ampelio 2.jpg

De kerk van Sant'Ampelio

Capo Sant'Ampelio is de oostelijke punt van de boulevard van Bordighero. Hier staat de kleine kerk van Sant'Ampelio. Een oase van rust en bezinning aan de rand van een bruisende badplaats.  

De heilige Ampelio

De legende vertelt dat de diep religieuze monnik Ampelio in de 5e eeuw vanuit Egypte naar Italië kwam. Vermoeid van zijn reizen viel hij op deze plek in slaap. In een kleine grot zette hij zijn kluizenaarsleven van vasten en bidden voort. Het vierkante stuk steen dat zijn bed vormde is te zien in de crypte. De glazen platen op de vloer van de kerk geven een inkijkje in die crypte en de oorspronkelijke grot.  

Ampelio schonk het stadje Bordighera zaden van dadelpalmen. Sindsdien worden in Bordighera palmen gekweekt. Overal waar je kijkt zijn palmen, symbool van Bordighera. Het leverde Bordighera de bijnaam 'Regina delle palme' (koningin van de palmen) op. 

Sant'Ampelio werd de beschermheilige van de stad, de plek op de rotsen een bedevaartsoord. De relieken van de heilige worden bewaard in de Santa Maria Maddalena kerk in het oude centrum.  

Bordighera st.ampelio 3.jpg

De rotsen bij Sant'Ampelio

Aan beide kanten van de kerk van Sant'Ampelio lopen paadjes naar het water. De rotsen bieden hier plaats aan zon en zeeliefhebbers. het is een bijzondere plek, met uitzicht over zee en op de ronding van de kust. In de verte ligt Ospedaletti en de punt van Capo Nero.