Pigna

Het grote grondgebied van Pigna behoorde vanaf eind 14e eeuw tot Piëmonte, onder de Savoye familie. In tegenstelling tot de andere dorpen in de Nervia vallei waar de Doria familie de dienst uitmaakte en die bij de Republiek van Genua hoorden.

Het dorp doet zijn naam eer aan; 'pigna' betekent letterlijk 'dennenappel'. De steegjes zijn allemaal met elkaar verbonden, net als in een dennenappel, onder en tussen de cirkels van huizen met hun versterkte muren. 

Hoge huizen, kunstig uitgesneden portalen, donkere steegjes die ineens uitmonden in een meer open ruimte. Zoals bij het Piazza Castello, de plek waar ooit het kasteel van Pigna stond en dat nu een panoramisch uitzicht biedt. 
Pigna 08.JPG

Steengeworden geschiedenis

Een wandeling door het oude centrum van Pigna:
een dwaaltocht door in steen gevangen geschiedenis.  Pigna 2 Roberta.jpg

Bijzondere plekken

Eén van de vele bijzondere plekken in het oude centrum is de Loggia della Piazza Vecchia, het overwelfde plein vlak bij de Chiesa San Michele.

Robuuste veste

De kerk en de toren van de Chiesa San Michela maken een robuuste indruk. Dit past helemaal in het beeld van Pigna; de hoge huizen van het oude centrum vormen met elkaar een versterkte vesting. Het strategisch gelegen Pigna vormde de zuidgrens van het Huis van  Savoye.

Het is van oudsher een dorp van boeren en herders, in een omgeving waar de invloed van de bergen groter is dan die van de zee. Het dorpsmuseum, onder het plein aan de voet van de Loggia della Piazza Vecchia, brengt het oude boerenleven in beeld met foto's en voorwerpen uit het dagelijks leven.  

Pigna 07.JPG

Verrassende kerken

Het kleurige rozetraam van de Chiesa San Michele staat in scherp contrast met de robuuste buitenkant van de kerk. Binnen hangt een beroemd monumentaal altaarstuk van Canavesio, die ook de fresco's van de Chiesa San Bernardo heeft geschilderd. Deze behoren tot de belangrijkste frescocollecties van Ligurië. 

Laghetti di Pigna 

Vanuit het oude centrum kun je lopend naar de begraafplaats, waar ook de Chiesa San Bernardo staat. Hier vandaan gaat het weggetje door naar de Ponte Carne. Na het oversteken van deze eeuwenoude brug bereik je de laghetti van Pigna.

Het water van de Rio Carne stroomt hier over de rotsen en vult de poelen waar in gebaad kan worden. De natuur rondom, de overblijfselen van de oude watermolen, de warme zon op de rotsen en het heldere water maken van deze plek met recht een 'angolo del paradiso'. 

Met de auto kun je in de buurt van de laghetti komen door vanaf de provinciale weg af te slaan naar het gebouw van de carabinieri en vervolgens de weg naar de begraafplaats te volgen. Deze weg komt halverwege langs de Ponte Carne. Er is geen echte parkeergelegenheid. Parkeerplaatsen zijn te vinden bij het dorp.  

laghetti 1.JPG

Een hoekje van het Paradijs

Bij de laghetti zorgen de overhangende bomen voor een steeds wisselend spel van licht en schaduw. Rondfladderende blauwe libellen versterken het feeërieke beeld in dit 'angolo del paradiso'. 

Terme di Pigna

In de tweede helft van de 19e eeuw kwam Pigna in de belangstelling van artsen en wetenschappers. De natuurlijke en zwavelhoudende warmwaterbronnen bij het Lago Pigo werden bekend om hun heilzame werking.

In eerste instantie leidde dit tot kleinschalig gebruik. In de loop van de tijd groeide de plaats uit tot een kuuroord, populair onder de vele buitenlanders die de kust bevolkten. Sindsdien worden de Terme di Pigna af en aan geëxploiteerd. Er kwamen een Grand Hotel, een restaurant en zwembaden. Het hotel en de zwembaden zijn sinds 2016 helaas gesloten. Er zijn plannen om medio 2022 te heropenen. 

termen.jpg

Grand Hotel

Langs de provinciale weg, richting het noorden, is een kleine parkeerplaats. Hier vandaan heb je prachtig uitzicht op het antieke Grand Hotel en de baden van de termen van Pigna. 

 

Rondom Pigna

Pigna was de poort naar de bergen, de schakel tussen Piëmonte en de kust. Vanuit Pigna leiden vele paden de bergen in. Hier kunnen  wandelaars in de voetsporen van de boeren en herders van weleer de oude sentieri volgen. Het pad naar de Madonna di Passoscio begint in het oude centrum van het dorp. 

Sentiero naar de Madonna di Passoscio

Liefhebbers van wandelen en mountainbiken kunnen hun hart ophalen op de Passo Gouta. In de rifugio Gola di Gouta is het culinair genieten. De weg naar de Gouta ligt iets ten zuiden van Pigna. 

Passo Gouta en meer wandeltips

Het dorpje Buggio hoort bij Pigna. Het ligt aan het einde van de Nervia vallei, aan de voet van de bergen. Dit echte bergdorp is een goede uitvalsbasis voor wandelingen. 

Vanuit Pigna is er een prachtig uitzicht op Castel Vittorio. Dit dorp lijkt te balanceren op een bergtop aan de andere kant van de vallei. Lager op dezelfde helling ligt de Chiesa della Madonna dell'Assunta. De specifieke ronde vorm wijst op een Tempelierskerk. Net als de Katharen maken de Tempeliers deel uit van de geschiedenis van deze streek. 

tempelierskerk.jpg

Chiesa della Madonna dell'Assunta

Ten noordoosten van Pigna, vlak bij de Termen, vind je de Chiesa della Madonna dell'Assunta. Langs de verlaten kerk loopt het oude muilezelpad omhoog naar CastelVittorio.