Ventimiglia

Ventimiglia ligt aan de monding van de Roia. De rivier verdeelt de stad in twee delen. Het oude centrum op de heuvel aan de westelijke oever en het moderne stadscentrum er tegenover. De moderne stad aan de oostelijke kant is gebouwd op het smalle vlakke stuk grond tussen de bergen en de zee. Het loopt door tot de monding van de Nervia en is zo ingeklemd tussen twee valleien.

Als echte grensstad is Ventimiglia een levendige stad. De Via Aurelia, de SS1, is een belangrijke doorgangsweg en loopt dwars door de moderne stad waar veel bedrijvigheid zich concentreert. Het station is een internationaal overstapstation. 
Ventimiglia wordt graag bezocht door Fransen. Niet alleen de restaurants en de winkels zijn populair onder de bewoners van het buurland, ook de markt trekt veel Franse bezoekers.   

162.jpg

Indrukwekkende geschiedenis

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat het gebied rond Ventimiglia 4000 jaar voor Christus al bewoond was.
Resten van de Romeinse stad, waaronder een theater, zijn zichtbaar vanaf de weg. 

Area Archeologica di Nervia

Rijdend over de hoofdweg in de richting van Sanremo is links van de weg, vlak voor het viaduct, de ruïne van het Romeinse theater zichtbaar. Dit is gebouwd rond de 2e en 3e eeuw en bood plaats aan 5000 mensen. Het theater is een van de belangrijkste Romeinse monumenten in Ligurië. 

Nog meer overblijfselen van de Romeinse stad Albintimilium zijn te zien aan de andere kant van de weg. Restanten van straten, huizen en thermen die stammen van halverwege de 1e eeuw. Maar de geschiedenis gaat nog verder terug: de Romeinen bouwden hun stad op de resten van een primitieve Ligurische nederzetting, terwijl sporen van de prehistorische mens zijn gevonden in de grotten van Balzi Rossi nabij de Franse grens.

De ruïnes bij de Nervia zijn toegankelijk via het kleine bijbehorende museum waar allerlei vondsten worden tentoongesteld. 
Meer archeologische vondsten zijn te zien in het museum Forte dell'Annunziata bij Ventimiglia Alta. Samen met het archeologische museum bij Balzi Rossi maken de musea van Ventimiglia deel uit van een route langs de Via Julia Augusta. Dit is de antieke weg die de Romeinen aanlegden om Gallië te bereiken. De route leidt ook langs bezienswaardigheden aan de Franse Côte d'Azur.

Ventimiglia Alta 1.jpg

De oude stad

De smalle straatjes en trappen van Ventimiglia Alta worden deels geflankeerd door kleurrijke palazzi.
Aan de delen van de oude stadsmuur en de verschillende poorten is te zien dat dit een oude vestingstad is.

Ventimiglia Alta

Het historische, Middeleeuwse stadsdeel van Ventimiglia ligt op een heuvel. Een wir war van trappen en steegjes leidt langs grotere en kleinere palazzi. Sommige kleurrijk en goed onderhouden, andere vertonen duidelijk de sporen van de tijd. 

De Cattadrale di Santa Maria Assunta ligt centraal. Deze Romaanse kerk is een monument van geschiedenis, archeologie en religie. De doopkapel stamt uit de 11e eeuw. De crypte is deel van een ouder bouwwerk uit de Karolingische tijd, omstreeks de 8e eeuw. Aan de andere kant van de oude stad ligt de San Michele, gebouwd in de 12e eeuw en ooit de familiekapel van de machtige Graven van Ventimiglia. Het plein met de olijfbomen is een prettige plek om te vertoeven. Het uitzichtpunt biedt zicht op de bergen en op de moderne stad beneden.

De vele bezienswaardigheden zoals het Loggia del Parlamento, de antieke fonteinen, poorten en stadsmuren. En het prachtig gerestaureerde Oratorio di San Secondo, bijgenaamd "Dei Neri", is altijd geopend voor bezoekers. Dwalend door de oude stad is het niet moeilijk om het Middeleeuwse leven voor te stellen. 
Ventimiglia Alta 3.jpg

Verschillende stadsdelen

Net als oa. Genua en Venetië is Ventimiglia Alta verdeeld in stadsdelen, sestieri. Ieder sestiere heeft zijn eigen kleurenvaandels die vooral zichtbaar zijn in de feestelijke periode rond de Regatta. Het hele jaar door trainen de teams voor deze roeiwedstrijd op zee in de hoop met de eer te mogen strijken. 

Ventimiglia Alta 6.jpg

Il Corsaro Nero

Nabij de Porta Nizza kijkt de Corsaro Nero uit over zee, de hoofdpersoon uit een beroemde avonturenroman van Emilio Salgari.
Het verhaal gaat over de Graaf van Ventimiglia die, bekend als de Zwarte Piraat, zijn eed van wraak duur moet betalen.

De moderne stad

Het kloppend hart van modern Ventimiglia begint direct langs de oostelijke oever van de Roia. Naast het stadspark is hier de markthal en een concentratie aan winkels, restaurants en barretjes te vinden. Dit is ook de plek van de vrijdagmarkt, de grootste van Italië. De kramen worden wekelijks opgebouwd rond het park, op de weg langs de Roia en langs de boulevard.

Ventimiglia is helemaal gebouwd langs de kust. De lange boulevard volgt de kustlijn vanaf de monding van de Roia tot de monding van de Nervia. Op enkele plekken na is het kiezelstrand helemaal openbaar toegankelijk. 
Dankzij de wandel en fietsbrug over de Nervia is de boulevard van Ventimiglia verbonden met die van Camporosso Mare en vervolgens Vallecrosia en Bordighera.

Langs de boulevard zijn veel terrassen van restaurants en bars en er staan overal bankjes. Een plek om te flaneren, te sporten, te spelen, te eten en drinken.  

Kust Ventimiglia.jpg

Langs de zee

Lopend of met de fiets is het mogelijk om de boulevard te volgen vanaf het centrum van Ventimiglia tot het einde bij de rotsen bij Bordighera.
Het strand en de zee zijn overal goed bereikbaar.

Ventimiglia haven.jpg

De jachthaven

De nieuwe jachthaven van Ventimiglia, officieel geopend in juli 2021, brengt de stad nieuw elan.
Franse Côte d'Azur en Italiaans Rivièra lopen nu naadloos in elkaar over.