Bergpassen rijden

De Bloemenrivièra ligt geheel in de beschutting van de bergen, zowel in het westen als in het noorden. Noord -west Italië wordt volledig begrensd door bergen. Wie naar de Bloemenrivièra rijdt via Frankrijk vindt de Franse en Italiaanse Alpen op zijn route, wie kiest voor de route via Duitsland en Zwitserland passeert de Alpen aan die kant van het land. Om dit deel van de Italiaanse Rivièra te bereiken zullen dus altijd bergketens gepasseerd moeten worden.

collen rijden.JPG

Spectaculaire routes

Wie via Frankrijk naar het zuiden rijdt kan kiezen uit meerdere spectaculaire routes.

Frankrijk: Routes des Grandes Alpes

De bergpassen van de Routes des Grandes Alpes gaan letterlijk langs hoogtepunten. Met iedere curve in de weg veranderd het uitzicht. Rotsformaties, alpenweiden en watervallen bepalen het beeld. Roofvogels beheersen het luchtruim en marmotten bewaken vanaf de rotsen hun territorium. De wegen kronkelen over de berghellingen, scherpe haarspeldbochten vormen een uitdaging voor de chauffeur. Dit is met recht avontuurlijk rijden!

collen rijden parkeerplaats.JPG

Uitzichtpunten en wandelpaden

Op regelmatige afstand zijn uitzichtpunten te vinden. Op de top van een Col is vrijwel altijd een uitspanning te vinden met ruime parkeergelegenheid. Vanaf dit soort parkeerplaatsen leiden wandelpaden de ruige natuur in.

Populair bij wielrenners en motorrijders

Ieder jaar passeert de Tour de France de bergpassen van de Franse Alpen. Deze routes zijn dan ook populair bij wielrenners. Net als bij motorrijders. Deze hobby rijders maken er vaak een sport van om zo veel mogelijk van dit soort routes van hun lijstje te kunnen strepen. Een foto op de top vormt het bewijs.

col de la cayolle.JPG

Tip voor motorrijders

vanaf Gap richting Barcelonnette - vanaf Barcelonnette de Col de la Bonette - Col de la Cayolle - vervolgens richting Nice

Route tips: Frankrijk

Tip 1:
na Lyon richting Grenoble - richting Briançon - Alpe d’Huez - en de Col de Lautaret
een kleine zijsprong via de Col du Galibier is zeer de moeite waard!

Tip 2:
van Briançon naar Guillestre - via de Col d’Izoard
daarna richting Italië via de Col de Vars en Col de Larche - richting Cuneo
vanaf Borgo San Dalmazzo (net voor Cuneo) richting de Colle di Tenda
de Colle di Tenda gaat (deels door Frankrijk) via de Roia vallei

Ga naar Roia vallei

Tip 3:
vanaf Grenoble de Route Napoleon richting Gap over de Col Bayard

sint bernhard 2.jpg

Over de berg

Vanuit Zwitserland de Alpen oversteken via de bergpas, de col, in plaats van door de tunnels.

Tips: Zwitserland

Tip 1
Voor de toegang naar de Gotthard tunnel en de Sint Bernhard tunnel is het mogelijk om de weg over de top te nemen. Dit staat tijdig aangegeven. Deze wegen zijn niet altijd geopend - dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. In het voorjaar kan het zijn dat de collen nog afgesloten zijn omdat er nog te veel sneeuw ligt. Ook regenval kan een reden zijn om de weg over de top te sluiten.

Tip 2
Een col rijden betekent klimmen en dalen via haarspeldbochten. Daardoor zijn deze wegen niet geschikt voor grote campers en caravans.

Tip 3
Op de top van de Sint Bernhard kunnen de kennels van de beroemde Sint Bernhard honden bezocht worden. Op de top van de Gotthard pas is een museum.

voor routetips: ga naar Via Duitsland - Zwitserland