Via Duitsland- Zwitserland naar het zuiden

Duitsland heeft een uitgebreid netwerk van autobanen. Om de Bloemenrivièra te bereiken gaat de route vanuit Nederland langs de westkant van Duitsland richting het zuiden. De meest directe route naar de Bloemenrivièra gaat via de Zwitserse grensovergang bij Bazel.

Na het doorkruisen van Zwitserland moeten de Alpen worden gepasseerd. Dat snelste manier is via één van de tunnels waarbij de Gotthard tunnel en de Grote Sint Bernhard tunnel de meest voor de hand liggende keuzes zijn. Aan de andere kant van de tunnels gaat de weg verder door Italië, de Povlakte door richting de kust

Vanaf de Gotthard tunnel gaat de route richting Milano (Milaan) - Alessandria - Savona - Imperia - Ventimiglia. Vanaf de tunnel van de Grand Saint Bernard, de Grote Sint Bernhard Tunnel gaat de route via Aosta - Torino (Turijn) - Savona - Imperia - Ventimiglia.

route duitsland kasteel.JPG

Liever binnendoor rijden?

Wie de tijd heeft vindt voldoende mooie routes langs binnenwegen. Het Duitse Rijndal heeft niet voor niets de bijnaam 'Romantische Rijnroute'. Ook het Zwarte Woud in Zuid-Duitsland heeft prachtige wegen te bieden.

kamperen zwitserland.JPG

Overnachten

Zowel in Duitsland als in Zwitserland zijn langs de binnenwegen veel hotels, B&B's en campings te vinden.

Route tips: Duitsland - Zwitserland

Tip 1
in Duitsland via de Romantische Rijn van Bonn naar Bingen. In Zuid-Duitsland is een route door het Zwarte Woud een aanrader, bijvoorbeeld langs de Titisee en de Feldberg.

Tip 2
vanaf Basel richting Luzern - Andermatt - richting Gotthard - tunnel of de pas - in Italië richting de meren: Lago Maggiore, Lago di Como - Milano (Milaan) of Torino (Turijn) en door naar het zuiden

Rond de meren zijn mooie binnenwegen. Langs de oostkant van het Lago Maggiore zijn verschillende campings te vinden. Een alternatief voor de weg langs het Lago Maggiore is een route langs het Lago d’Orta.

Tip 3
vanaf Basel richting Bern - Vevey - richting de Grand Saint Bernard - tunnel of de pas - in Italië via het Aosta dal richting Torino (Turijn) en door naar het zuiden

Meer over rijden via bergpassen

aosta 1.JPG

Tip: De stad Aosta

Aosta ligt niet alleen in een prachtige omgeving, de stad zelf is een bezoek ook meer dan waard. De oude stad is een bezienswaardigheid op zich. Met alles op loopafstand: musea, winkeltjes, café’s en restaurants.

Reistijd en kosten

Vanuit veel plaatsen in Nederland is de route door Duitsland - Zwitserland in kilometers korter dan via Frankrijk. Qua reistijd is er nauwelijks verschil. Het doorkruisen van de Alpen kost wat meer tijd en er kan een wachttijd zijn bij de tunnels. 

Ook qua kosten ontlopen de verschillende routes elkaar niet veel. Voor Zwitserland moet een vignet worden aangeschaft en in Italië moet op de snelwegen tol worden betaald. Ook voor de Grote Sint Bernhard tunnel moet worden betaald. De Gotthardtunnel is gratis. Hiervoor kunnen de wachttijden echter flink oplopen, vooral in het hoogseizoen.