Via Frankrijk naar het zuiden

Rijden via Frankrijk biedt in principe de mogelijkheid om in Nederland de snelweg op te gaan en bij Ventimiglia, aan het begin van de Italiaanse Bloemenrivièra, de afrit te nemen

De voorzieningen langs de Franse snelwegen, zeker langs de Autoroute du Soleil (Péage), zijn goed. Er veel zijn grote tankstations die uitgebreid eetgelegenheden, winkels en sanitaire voorzieningen bieden. Bij een aantal van deze tankstations zijn ook hotels te vinden.
Daarnaast zijn er op regelmatige afstand kleinere parkeerplaatsen met vaak mooi gelegen picknickplaatsen, speel- of sportgelegenheid. Een stukje natuur naast de snelweg. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in het opknappen van de parkeerplaatsen langs de Péage. De sanitaire voorzieningen zijn over het algemeen goed onderhouden. Borden langs de weg geven informatie over de voorzieningen en de afstand daar naartoe.

Voor de Péage moet tol betaald worden: bij het oprijden van de snelweg wordt een bon afgegeven. Op verschillende plekken langs de weg en bij de afritten wordt betaald bij de tolpoorten. Betalen kan met bankpas, creditcard of door het invoeren van contant geld. Er zijn aparte tolpoorten gereserveerd voor houders van een Telepéage pas (tolbadge).

camping onderweg.jpg

Overnachten

Direct langs de snelwegen zijn veel overnachtingsmogelijkheden te vinden. Van voordelige hotelketens tot dorpshotels of Chambre d’Hôtes. Er zijn veel campings die over het algemeen goed aangegeven staan. Op een Camping Municipal (een deels door de gemeente gefinancierde camping) is het voordelig kamperen. Deze campings zijn vaak in de buurt van sportvelden of zwembaden.

Weg van de snelweg

Wie liever meer toeristisch rijdt kan de Route National nemen. De Route National wegen lopen grotendeels parallel aan de snelweg. De borden langs de route bieden altijd de keuze voor de Péage (blauwe borden) of ‘par route national’ (groene borden).
De Route National wegen (N-wegen) passeren veel dorpen en steden. Veel grotere steden hebben een rondweg, maar de route komt ook door dorpskernen. De wegen laten veel van het land zien, niet in de laatste plaats door de weidse uitzichten over het Franse platteland.

passeren frans dorp.jpg

Langs binnenwegen

Het volgen van een (toeristische) route over de binnenwegen heeft veel moois te bieden. Zowel de liefhebbers van weidse vlakten (midden Frankrijk) als bergen (zuid Frankrijk) kunnen volop aan hun trekken komen.

Route Napoleon

Eén van de beroemdste N-wegen is de weg tussen Grenoble en Cannes, beter bekend als de Route Napoleon. Het startpunt is eigenlijk Golfe-Juan tussen Cannes en Antibes. Hier kwam Napoleon aan land na zijn ontsnapping van het eiland Elba. En langs deze weg reisde hij naar het noorden om tenslotte als een held in Parijs onthaald te worden.

Overal langs de route heeft Napoleon zijn sporen nagelaten, veelal in de vorm van herdenkingsplaquettes en monumenten, vaak getooid met de Keizerlijke adelaar. De route voert langs de mooiste Franse landschappen, dorpjes en stadjes.

route frankrijk alpen 2.JPG

Franse Alpen

De route Napoleon voert deels door de Franse Alpen.

Meer over rijden via bergpassen