Via Frankrijk naar het zuiden

Als je via Frankrijk rijdt kun je in principe in Nederland de snelweg op en bij Ventimiglia, aan het begin van de Italiaanse Bloemenrivièra, de afrit nemen.

De voorzieningen langs de Franse snelwegen, zeker langs de Autoroute du Soleil (Péage), zijn goed. Er veel zijn grote tankstations die uitgebreid eetgelegenheden, winkels en sanitaire voorzieningen bieden. Bij een aantal van deze tankstations zijn ook hotels te vinden.
Daarnaast zijn er op regelmatige afstand kleinere parkeerplaatsen met vaak mooi gelegen picknickplaatsen, speel- of sportgelegenheid. Een stukje natuur naast de snelweg. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in het opknappen van de parkeerplaatsen langs de Péage. De sanitaire voorzieningen zijn over het algemeen goed onderhouden. Borden langs de weg geven informatie over de voorzieningen en de afstand daar naartoe.

camping onderweg.jpg

Overnachten

Direct langs de snelwegen zijn veel overnachtingsmogelijkheden te vinden. Van voordelige hotelketens tot dorpshotels of Chambre d’Hôtes. Er zijn veel campings die over het algemeen goed aangegeven staan. Op een Camping Municipal (een deels door de gemeente gefinancierde camping) is het voordelig kamperen. Deze campings zijn vaak in de buurt van sportvelden of zwembaden.

Weg van de snelweg

Wie liever meer toeristisch rijdt kan de Route National nemen. De Route National wegen lopen grotendeels parallel aan de snelweg. De borden langs de route bieden altijd de keuze voor de Péage (blauwe borden) of ‘par route national’ (groene borden).
De Route National wegen (N-wegen) passeren veel dorpen en steden. Veel grotere steden hebben een rondweg, maar de route komt ook door dorpskernen. De wegen laten veel van het land zien, niet in de laatste plaats door de weidse uitzichten over het Franse platteland.

passeren frans dorp.jpg

Langs binnenwegen

Het volgen van een (toeristische) route over de binnenwegen heeft veel moois te bieden. Zowel de liefhebbers van weidse vlakten (midden Frankrijk) als bergen (zuid Frankrijk) kunnen volop aan hun trekken komen.

Route Napoleon

Eén van de beroemdste N-wegen is de weg tussen Grenoble en Cannes, beter bekend als de Route Napoleon. Het startpunt is eigenlijk Golfe-Juan tussen Cannes en Antibes. Hier kwam Napoleon aan land na zijn ontsnapping van het eiland Elba. En langs deze weg reisde hij naar het noorden om tenslotte als een held in Parijs onthaald te worden.

Overal langs de route heeft Napoleon zijn sporen nagelaten, veelal in de vorm van herdenkingsplaquettes en monumenten, vaak getooid met de Keizerlijke adelaar. De route voert langs de mooiste Franse landschappen, dorpjes en stadjes.

route frankrijk alpen 2.JPG

Franse Alpen

De route Napoleon voert deels door de Franse Alpen.

Via bergpassen

Reistijd en kosten

Voor de doorgaande Franse snelwegen, de Péage, moet tol worden betaald. Bij het oprijden van de snelweg wordt een bon afgegeven.Op verschillende plekken langs de weg en bij afritten moet je betalen. Betalen kan met een bankpas, credit card of contant geld. Er zijn aparte tolpoorten voor houders van een Telepéagepas (tolbadge). Bij sommige tolpoorten betaal je rechtstreeks, zonder bon. Dit is het geval op een deel van het traject langs de Côte d'Azur.

Vanuit veel plaatsen in Nederland is de route naar de Bloemenrivièra via Frankrijk in kilometers langer dan via Duitsland - Zwitserland. Maar de goed onderhouden en ruime wegen rijden snel door waardoor de reistijd vergelijkbaar is. Dat geldt ook voor de kosten; voor Zwitserland is een vignet vereist en ook op de Italiaanse snelwegen wordt tol betaald. Daarnaast moet er voor sommige tunnels betaald worden. Ook voor de Franse Fréjustunnel wordt tol geheven.